Az idei Sóletfesztiválon

3 ország sólet-különlegességeit kóstolhatják meg a fesztiválra látogatók

A magyar sólet

A magyar sólet karakteres ízét a füstölt libacomb adja. Fő alapanyaga, avagy a teste az ételnek a nagy mennyiségű bab, melyet hosszú ideig főznek üstben. A fűszereken és a húson túl, melyek a fenséges ízt adják, a sós és csípős ízvilág dominál, a magyar konyha karakterének megfelelően.

Az izraeli sólet (jiddisül: jeruzsálemi csólent)

A fehérbabból, marhából és krumpliból készült izraeli sólet titka, hogy a hozzávalókat a karamellizált cukorral pirított hagymára rétegezve helyezik az edénybe, úgy forralják, majd lassú tűzön főzik. Mivel egykoron az askenázi bevándorlóknak nem állt mindig rendelkezésükre marhahús, így alakulhatott ki, hogy Izraelben gyakran csirkeszárny és egyéb csirkedarabok felhasználásával készítették a sóletet. A különböző arab országokból érkező zsidók hagyományos ételkészítése is nyomot hagyott az ételen, így kerülhetett egyes sóletfajtákba humusz is.

A jemeni sólet

Különbözik minden egyéb sóletfajtától. A jemeni egy, a többitől eltérően folyékonyabb állagú, párolt húsos étel, olyasmi, mint egy gazdag leves. Sokan előszeretettel mártogatnak pitát a fenséges párolt hús szaftjába. Természetesen a fűszerezés a földrajzi területnek megfelelően alakult ki, így egyebek mellet szegfűszeget, koriandert, hawayijt (jemeni őrölt fűszerkeverék) is felhasználnak az elkészítéséhez.

A vegán sólet

A vegán sólet alapösszetevője természetesen ebben az esetben is
a bab. Az általunk készített izraeli változatban, a többfajta
burgonya, valamint különböző aszalt gyümölcsök- sárgabarack,
szilva, és datolya- adják a vegán sólet igazi karakterét. A sós és
édes íz különlegesen harmonizál ebben a variációban.
Nem csak vegánoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki szereti
az egészséges és ízletes fogásokat.